Растежът на женския футбол „различен от всеки друг спорт“ – доклад на ФИФА

женски футбол

Женският футбол отбелязва нарастващи приходи в световен мащаб от спонсорства, сделки за излъчване и мърчандайзинг, като същевременно се наблюдава и по-голям интерес от страна на феновете, според ново проучване на ръководния орган на играта.

ФИФА публикува своя втори сравнителен доклад за женския футбол в петък, докато спортът набира скорост преди Световното първенство за жени през следващото лято в Австралия и Нова Зеландия.

Организацията е проучила 30 от висшите лиги и 294 клуба, като се основава на първия сравнителен доклад, публикуван миналата година.

Въпреки че COVID-19 повлия на приходите на клуба в предишния доклад, последното проучване установи ръст във всички области от източници на мачове, излъчвания, реклами и парични награди. Клубовете отчетоха годишен ръст на търговските приходи от 33% — което показва нарастващ интерес от страна на спонсори. Установено е, че 77% от лигите са имали титулен спонсор спрямо 11% през 2021 г.

Приходите от излъчване на годишна база са нараснали с 22%. Десет лиги отчитат приходи от излъчване в сравнение с девет в предишното проучване.

Но има и място за растеж. Докладът установи, че само 7% от клубовете в световен мащаб са отчели над 1 милион долара приходи от мачове, излъчвания, реклами и парични награди.

Сарай Бареман, главен директор на ФИФА по женски футбол, каза, че докладът подчертава, че женският футбол е разумна инвестиция.

“Промените са ясни във второто издание на доклада. Знаем го, чувстваме го”, каза тя.

„И за мен това е просто да накарам тези хора, които участват, особено в най-високите нива на нашата игра по целия свят, да видят и разберат възможността, която стои пред тях. Фактите и данните често са нещата, които обжалване на тези хора… Вече не е анекдотично. Тук е на хартия.”

Структурният растеж в женския футбол е придружен от безпрецедентен интерес към играта. Приятелски мач между САЩ и Англия на “Уембли” привлече близо 78 000 фенове и разпродаден в рамките на 24 часа.

Неотдавнашната Купа на африканските нации за жени имаше 50 000 на разположение за финала между Мароко и Южна Африка, а 91 000 фенове бяха на Камп Ноу за четвъртфиналния мач от Шампионската лига на УЕФА.

„Женският футбол е в траектория на растеж, за разлика от всеки друг спорт в този свят. Това е най-голямата възможност за растеж, която FIFA като организация има днес, но по-важното е, че нашият спорт, футболът, има днес. Това е най-голямата възможност за растеж, която съществува. И вие не е нужно да гледате твърде далеч назад, за да видите индикаторите за този растеж“, каза Бареман.

Предстоящото Световно първенство за жени отразява растежа в играта с разширено поле от 32 отбора, спрямо 24 в последните два турнира. Това проправи пътя за участниците за първи път, включително Мароко, Филипините, Ирландия, Виетнам и Замбия.

Но проучването на ФИФА идва и в бурен момент за играта. В Съединените щати скорошно разследване установи системни злоупотреби и неправомерно поведение в Националната женска футболна лига, най-високото ниво на спорта в страната.

U.S. Soccer поръча разследването след уволнението миналата година на треньора на Северна Каролина Кураж Пол Райли, след като двама бивши играчи го обвиниха в тормоз и сексуална принуда в история в The Athletic миналата есен. Петима от 10-те треньори в NWSL миналия сезон бяха или уволнени, или оттеглени поради лошо поведение.

ФИФА има предпазна програма, която беше приложена на Световното първенство за жени до 20 години в Коста Рика това лято. Програмата е насочена към предпазване на участниците и феновете от злоупотреба, експлоатация и тормоз.

32-те игри на турнира бяха обслужвани от служител по охраната, както и от представител на Националния детски институт на Коста Рика. Участниците бяха информирани за злоупотребата и как да я докладват.

Програмата за защита е част от инициативата FIFA Guardians, обявена след Световното първенство за жени през 2019 г., за да се гарантира безопасността на играчите. Разработен е с УНИЦЕФ, агенцията на ООН за децата.

Той ще бъде на мястото си за Световното първенство за възрастни през следващото лято.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *