Изкуството да защитаваш във футбола: стратегии и техники, използвани от най-добрите защитници

футболен защитинг

Да бъдеш футболен защитник изисква умения, ангажираност и голямо разнообразие от различни качества.

В тази публикация не само ще откриете какви са тези качества, но към всеки раздел добавих практичен съвет, който разбива качеството и ви дава нещо осезаемо, за което да се хванете и да си отидете и да работите върху него.

Този списък ще ви покаже как да бъдете добър футболен защитник и ще ви помогне да станете най-добрият защитник, който можете да бъдете.

Ако искате да бъдете по-добър защитник, продължавайте да четете!

Всеки добър защитник притежава всяко от тези качества

Всеки добър защитник, който е играл футбол, притежава всяко от тези качества, изброени по-долу.

Добрият футболен защитник е позициониран в задната част на отбора, но пред вратаря. Защитникът трябва да е спокоен под натиск, да може да комуникира ясно и да владее технически добре топката в краката си.

Всъщност, за да видите някои от тези качества в действие (и да се вдъхновите!), погледнете това видео по-долу.

Както при всичко във футбола, защитата на основното ниво е форма на изкуство.

Тъй като всеки играч е различен, някои защитници превъзхождат в определени области повече от други. И всеки футболен защитник има своя собствена уникална комбинация от качества, които внася в играта.

Когато тези качества са на показ в екип, няма ограничение за това, което един отбор може да постигне.

Както каза бившият футболен защитник и капитан на женския национален отбор по футбол на Съединените щати:

„Ако вкараме гол, може и да победим. Ако никога не отбележат, ние не можем да загубим”

Кристи Рампоне

 

Може би вие самият сте тук, за да бъдете по-добър защитник.

Може би сте стигнали до този пост като треньор, търсещ съвет на какво да научите защитниците, за които отговаряте.

Така или иначе, разбирането на тези качества, както и прилагането на съветите в съветите по-долу, ще ви помогнат да видите подобрение в себе си или в защитниците, които тренирате.

Качества на добрия футболен защитник

1. Спокоен темперамент

За мен това е едно от най-важните качества, които трябва да притежава един защитник. Умението да бъдеш спокоен, особено под напрежение, ще отличава добрите защитници от обикновените.

По време на една футболна игра защитникът ще получи най-различни неща, хвърлени по него, които лесно биха могли да доведат до чувство на неудовлетвореност, нетърпение и дори гняв.

Позволяването на тези чувства да ги завладеят само ще доведе до лошо вземане на решения, импулсивно поведение и потенциално катастрофални последици за екипа.

Сигурен съм, че сте забелязали, докато сте гледали футбол, че най-великите защитници са спокойни и уравновесени. Последното нещо, от което всеки отбор се нуждае, е тяхната защита да действа прибързано или импулсивно, защото са оставили емоциите си да надделеят над тях точно в момента, в който е трябвало да запазят спокойствие.

2. Фокусиран манталитет

Играта като защитник във футбола може да бъде силно напрегната и понякога стресираща. А стресът има лошия навик да кара хората да правят лоши избори и грешки, които иначе не биха направили.

Един от начините защитниците да преодолеят това е като имат фокусиран манталитет.

Това, което имам предвид с това е, че когато един защитник е фокусиран върху нещата, които са приоритет в дадена игра, като например какво искат да постигнат и как искат да играят, тогава всички други негативни проблеми започват да губят влиянието си върху играча.

Ако фокусираният манталитет на защитника е да изпълнява ролята си възможно най-добре за всяка минута от играта, защото знае, че това ще помогне на отбора им да спечели мача, тогава нищо не може да ги отклони от това.

Защитниците в този отбор бяха толкова съсредоточени върху манталитета как искат да играят, че никакво външно влияние, натиск или стрес не можеше да им повлияе. Те безмилостно играха в този стил и спечелиха много турнири и трофеи.

3. Способността да мислиш тактически

Добрият защитник ще мисли тактически по време на всеки мач, в който участва.

Тактическото мислене за случващото се във футболен мач означава, че защитникът трябва да мисли за нещо повече от това, което прави поотделно.

Те трябва да имат на преден план плана на отбора за играта. Всяко решение, което вземат, трябва да бъде взето в светлината на това каква е тактиката за играта и да приближи отбора към изпълнението на тези тактики.

Когато имат топката в краката си, те ще обмислят каква е тактиката на отбора, докато вземат решение за следващия си ход.

Може би тактически е най-добре топката да се движи напред със скорост, в който случай те ще търсят бърз пас напред.

Или може би би било най-добре тактически да забавите играта, в който случай защитникът може да се опита да задържи топката за по-дълго или да я прехвърли настрани или дори назад.

Това отново е още един пример за качество, което отличава добрите защитници от средните защитници.

4. Предвидете какво ще се случи след това

По време на една игра защитникът ще се изправи пред множество ситуации, в които трябва да види, помисли и реагира бързо на случващото се пред него. Най-добрите защитници ще могат да предвидят какво ще се случи след това, преди другите около тях да го направят.

Вероятно сте виждали това понякога, когато гледате мач и изведнъж изглежда, че защитник се е намесил, за да пресече пас, преди да са видели накъде се е насочила топката.

Това качество е и начинът, по който някои защитници компенсират това, че не са толкова бързи, колкото другите около тях. Способността им да предвиждат им позволява да бъдат на точното място в точното време, вместо да разчитат на скоростта или темпото си, за да реагират на случващото се.

5. Поддържат позицията си

Да са винаги наясно със собствената си позиция на футболния терен е ключово качество, от което се нуждае всеки защитник.

Това, което имам предвид с това, не е просто, че защитник знае на каква позиция трябва да играе, но той не губи фокус върху това по време на игра и бързо се оказва извън позиция в критичен момент.

Да се окажат извън позиция може да се случи по няколко начина.

  • Те позволиха на противников играч да ги извади от позиция
  • Те стават твърде съсредоточени върху следенето на топката или действието на играта и забравят къде се намират на терена и скоро се оказват на грешното място.
  • Те прекарват повече време в мислене за себе си, отколкото за екипа. Това кара защитника да отиде където иска на терена, вместо да се позиционира там, където най-много е от полза за отбора.

6. Осъзнаване на това, което се случва около тях

Следвайки предишното качество, защитникът трябва не само да е наясно какво прави, но и напълно наясно какво се случва около него.

Защитник, който се концентрира само върху себе си, няма да бъде добър за отбора. Може да изглежда, че правят всичко както трябва, но ако не го правят в контекста на случващото се около тях, те ще работят в свой собствен малък свят!

Всичко, което прави защитникът, е в очакване или в отговор на случващото се около тях.

7. Силна стойност за работата в екип

Футболът в основата си е отборна игра.

Въпреки че хората често са честно празнувани и награждавани, те не биха могли да правят това, което правят без екипа около тях.

Качеството на оценяването на работата в екип позволява на защитника и хората около него да играят по най-добрия начин. Това е така, защото те знаят как да работят добре заедно. А екип, който работи добре заедно, е трудно да бъде победен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *