Кой е измислил покера?

Кои е измислил покера

Покерът е най-популярната игра на карти, която е позната от десетилетия, но вероятно малка част от хората знаят кой я е измислил. Нека се запознаем с основните особености около появата и разпространението на това забавление чак до днес.

Кой измисля покера

Като цяло е трудно да се посочи и никой с точност не може да каже, каква е историята и кой е измислил Покера. Много хора смятат, че играта е произлязла от Америка, но нейните корени са доста по-далечни. Има данни, че персите са практикували подобно забавление още през XVI век, но тогава името е било Poque. Самата игра е имала други правила, но концепцията за блъфиране се корени именно оттук.

Съществуват данни, че актьорът Джоузеф Кроуел е първият, който през 1829 година измисля покера, но с тесте от 20 карти и 4 играчи. В този случай правилата са регламентирали използването само на дамите, поповете, асата, валетата и десетките. С постепенното пренасяне на играта към Америка и Тексас през 19 век, името е било преименувано от Poque в Poker.

Откъде придобива популярност

С пренасянето към Америка се появяват различни видове на покера и техните комбинации. Най-популярният сред тях е Тексас Холдем. Неговите валидни и до днес правила започват да се разпространяват по всички европейски държави в периода на Първата световна война, когато се възприема и като спорт. По-късно придобива популярност в казината на Лас Вегас, където започват да се провеждат цели турнири и големи игрални клубове.

Какво е значението на думата покер

Съществуват няколко теории за появата на думата:

  • Някои смятат, че идва от немската дума pochspiel и тя се счита за едно от първите имена;
  • Французите пък са на мнение, че името произлиза от подобно забавление с карти, казващо се Poque;
  • Трето твърдение и предположение пък клони към това, че идва от английската дума pocket, която в превод означава “джоб”. Оттук следва логиката, че вероятно крадците и измамниците са дали това име.

Произходът в Европа

В средата на 16 век за първи път започва да се говори за тази казино игра, смятайки се, че тук всъщност тя е измислена. Най-големите почитатели са били италианците и испанците, но името тогава е било “Primero”. В този случай, вместо по 2 карти, участниците са получавали по 3 наведнъж. Тук имена за отделните комбинации са липсвали. През 18 век, британците заучават друг вариант, при който играчите вече получават по 5 карти на едно раздаване, от което се сформират и печелившите комбинации. Те пък смятат, че  покерът е измислен в тяхната родина.

Днес вече са достъпни отделните видове и онлайн в Palms Bet, където да изпробвате и усвоите правилата и комбинациите напълно безплатно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *